Què són els correbous?

A Catalunya definim amb el nom genèric de «correbous» a les diferents modalitats tradicionals de tauromàquia menor, és a dir: les celebracions populars en les quals participen toros, bous i vaquetes. Tot i que la finalitat d’aquestes “festes” no sigui la mort dels bòvids, igualment causen innumerables patiments als animals, atès que són sotmesos a diversos turments com ara el transport, acorralament, cops, esgotament, foc, por, etc… La perpetuació d’aquestes tradicions comporten una gran injustícia pels animals.

Malgrat l’abolició de les curses de braus a Catalunya l’any 2.010 i l’abolició de correbous en diferents municipis, la Llei 34/2010 de l’1 d’octubre permet i regula les festes populars tradicionals amb bous. L’article 6.1 del Decret legislatiu 2/2008, del 15 d’abril, pel qual s’aprovà el text refós de la Llei de protecció dels animals, prohibeix l’ús d’animals en baralles i espectacles -o en altres activitats- si els poden ocasionar sofriment o poden ésser objecte de burles o tractaments antinaturals, tanmateix si poden ferir la sensibilitat de les persones que els contemplen. Tot i així, l’article 6.2 del present Decret legislatiu 2/2008 exclou d’aquesta prohibició les festes amb toros o bous sense mort de l’animal (correbous) en les dates i localitats on tradicionalment se celebren. Per tant, creiem que és hora de posar fi aquesta excepció i incongruència legislativa.

A Catalunya es celebren correbous en diverses localitats arreu del territori. Històricament, la primera referència escrita d’un correbou es situa a la vila de Cardona (El Bages) i data del segle XV. Avui dia, encara que la majoria de correbous es concentren a unes desenes de municipis de les Terres de l’Ebre, -sobretot a les comarques del Baix Ebre i el Montsià-, també hi ha correbous a la Catalunya central (Cardona i Santpedor), al Camp de Tarragona (El Morell i Mont-roig) i a les comarques de Girona (Vidreres). No obstant, alguns municipis com Roses, Badalona, Torroella de Montgrí, Olot o Vilanova i la Geltrú han eliminat aquestes pràctiques tot i comptar amb una llarga tradició.

Comments are closed